每日一歌

日文老歌论坛

^_^ 新人申請驗証呀! ^_^

最早接觸日文老歌的時間
小風馬算算應該係70年代初期,在那個年代香港電視台播放了很多很受歡迎的日本電視劇,而這些日本電視劇主題曲亦係好動聽呢,當時小風馬就比姿憲子 "姿三四郎", 森田健作 "さらば涙と言おう", 中村雅俊 "俺たちの旅", あおい輝彦 "二人の世界", 麻里圭子とリオ・アルマ "サインはV"......等等, 除咗透過日劇接觸到日本歌之外, 仲有就係透過睇日本動畫卡通片集同埋D特攝片集呀而聽到日文歌曲呀!

最喜歡的日本老歌手
小風馬喜歡嘅日本歌手都有好多呀, 不過講到 "最" 喜歡的話, 當然就係小風馬心目中嘅超級偶像山口百恵呀, 只要是山口百恵唱嘅歌, 又或者係山口百恵演的戲, 小風馬就喜歡, 就連她的丈夫三浦友和同埋佢地兩個仔仔佑太郎同埋貴大, 小風馬都一樣中意呀!

最喜歡的日文老歌
山口百恵 "ほゝえみのむこう側" 同埋五木ひろし "愛の始発" 喱兩首歌, 可算係小風馬最喜歡的日文歌呀. 喱兩首歌嘅旋律十分之動聽, 再加埋精彩的編曲, 仲有山口百恵同埋五木ひろし嘅深情演譯, 就算唔係太明白歌詞內容, 亦會被那份蕩氣迴腸的氣氛深深感染呢!
當然, 小風馬聽了日本歌已經有幾十年呀, 在小風馬心目中最喜歡嘅日文歌又點只得兩首咁少呢, 希望日後有機會在喱個論壇分享一些小風馬最喜歡嘅歌曲呀!

最近常聽的日文老歌
最近小風馬常聽嘅日本老歌, 係一些早期嘅動畫卡通歌曲, 其實這些卡通歌已經買咗十多廿年了, 但就好少聽, 因為平時多數都係揀選一些流行日本老歌來聽, 而這些動畫卡通歌就比小風馬打入冷宮呀, 所以小風馬下定決心要聽返那些動畫卡通歌, 一張卡通歌CD至少要聽返十多廿次才能彌補小風馬多年來沒有聽它們的歉意呢 >_<" !

喜歡日文老歌的理由
喜歡日文老歌的理由很簡單, 就係日文老歌的旋律是很動聽呀, 同埋小風馬很喜歡日本老歌的編曲, 很獨特很有日本式的韻味, 縱然之前未聽過的歌, 但一聽前奏, 就已經感覺到是一首日本歌呀!

日文老歌的熟悉程度
日本實在有很多歌手呀, 小風馬只是熟悉一些比較有知名度歌手的歌呀 >_<" !

日文的熟悉程度
一般之下呀 >_<" !

如何知道日文老歌論壇
朋友介紹呀 ^_^ !

最喜歡日文老歌的哪個版塊
小風馬很喜歡 (日文老歌討論區) , 這一個區對小風馬來說是一個寶藏呀, 裡面充滿了很多很多小風馬不知道的珍貴日文老歌的資料呀 ^_^ !
仲有那個新起的 (每日一曲), 小風馬也很感興趣呀 ^_^ !

對日文老歌論壇的發展建議
這個問題, 相信要等小風馬在這個論壇熟絡了之後才可以比到一個忠懇的建議呀!

评分

xzy1967 + 10 赞一个!

欢迎

原来我们在另一个论坛见过面啊,你也来了,真好

新注册会员里找不到你的id,很奇怪,我已经通知管理员了,应该最迟明天就能通过

实在抱歉
哈哈,一口白话呢~好活泼:)
山山 发表于 2011-11-2 23:03
哈哈,一口白话呢~好活泼:)

她是粤语老歌的高手,以后我就端张小板凳坐着听她论道了
hopeyearn 发表于 2011-11-2 23:08
她是粤语老歌的高手,以后我就端张小板凳坐着听她论道了

哇!粉好!
竟然是姐姐